Home Aktualności Polska zawetowała plan bezemisyjnej energetyki do 2050 r.

Polska zawetowała plan bezemisyjnej energetyki do 2050 r.

Polska, jako jedyny kraj, nie poparła w piątek w Luksemburgu proponowanej przez Komisję Europejską ścieżki dochodzenia do niemal bezemisyjnej energetyki w 2050 r.

– dowiedziała się PAP z dwóch źródeł zbliżonych do rozmów. „26 krajów poparło wnioski rady UE ds. energii (ministrowie) w sprawie Energy Roadmap 2050” – wskazało źródło.

W grudniu ub.r. Komisja Europejska zaproponowała Energy Roadmap 2050, czyli różne scenariusze dochodzenia do niemal bezemisyjnej produkcji energii w 2050 r. W przeciwieństwie do ścieżki obniżania emisji CO2 w całej gospodarce, którą  Polska już dwukrotnie zawetowała, dokument ten nie zawiera pośrednich celów redukcji emisji w 2030 i w 2040 r.

Tym nie mniej prezentując dokument w ubiegłym roku, komisarz UE ds. energii zastrzegł, że w 2014 r. KE może zaproponować nowy, wiążący cel obniżania emisji CO2 w unijnej energetyce do 2030 r. oraz obowiązkowy udział źródeł odnawialnych w produkcji energii elektrycznej. Może też poprzestać na określeniu wymogów technologicznych produkcji energii.

W piątkowym spotkaniu ministrów ds. energii w Luksemburgu bierze udział wicepremier, minister gospodarki Waldemar Pawlak. PAP

Komunikat prasowy Koalicji Klimatycznej >>