Home Aktualności Prawie 49% Polaków odczuwa już skutki zmiany klimatu

Prawie 49% Polaków odczuwa już skutki zmiany klimatu

Prawie 49% Polaków odczuwa już skutki zmiany klimatu i oczekuje większego zaangażowania w proces zapobiegania jej negatywnym skutkom.

Opublikowane właśnie wyniki badań przeprowadzonych przez CEM Instytut Badań Rynku i Opinii Publicznej na zlecenie European Climate Foundation jasno dowodzą, że Polacy dostrzegają wagę problemów związanych ze zmianą klimatu. 81% z nich uważa, że jest to problem „bardzo poważny” lub „raczej poważny”. 49% respondentów już odczuwa negatywne skutki zmian klimatu, a 15% zakłada, że będą one widoczne w naszym kraju już w ciągu dwudziestu lat. Ponad 70% Polaków uważa, że główne strony, które powinny być zaangażowane w ograniczenia skutków zmian klimatu (rząd, samorząd, biznes) nie wykazuje dostatecznej aktywności. Zdaniem 80% respondentów władze naszego kraju powinny bardziej angażować się w działania na rzecz ograniczenia zmiany klimatu.

Jednym z rozważanych rozwiązań jest rozwój efektywnej polityki energetycznej w kraju. Wśród respondentów badania dominuje przekonanie, że przyszłość energetyki w Polsce powinna opierać się na odnawialnych źródłach energii (73% respondentów zdecydowanie opowiada się za tym modelem, a 21% uznaje ten kierunek za „raczej” trafny) i racjonalizacji zużycia energii (56% Polaków zdecydowanie opowiada się za tym trendem, 33% uznaje ten kierunek za „raczej” trafny). 67% respondentów wolałoby rezygnację z dopłat do węgla i przeznaczenie tych środków na rozwój OZE. 12% uważa, że należy dalej dopłacać do węgla, a 8%, że powinno się dopłacać i do węgla i do OZE.