Home Aktualności Program "SAMOspłacający się dom".

Program "SAMOspłacający się dom".

Powstają odważne programy prosumenckie z zastosowaniem OZE (100 tys domów z fotoogniwami) Powstaja i czekaja na ustawę. Ale w ten sposób kula śniegowa sie toczy, może w końcu doprowadzi do lawiny w prawodawstwie energii odnawialnej.

Portal Samorzadowy: O wykorzystywaniu energii odnawialnej dla rozwoju regionów UE rozmawiają w Łodzi członkowie Komisji Środowiska, Zmiany Klimatu i Energii (ENVE) unijnego Komitetu Regionów. Zagraniczni goście zobaczą m.in. opalane biomasą kotłownie, instalacje kolektorów słonecznych, czy projekt elektrowni hybrydowej.

Główny temat seminarium ENVE to „Całościowe podejście do odnawialnych źródeł energii – gospodarczy bodziec dla rozwoju regionu”. „Energia, środowisko i relacje między nimi są bardzo ważne zarówno dla rodzin, firm jak i z punktu widzenia rozwoju ekonomicznego całych regionów” – mówił na spotkaniu z dziennikarzami wiceprzewodniczący Komisji ENVE Jose Correia z Portugalii.

Jak podkreślił marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień, energia odnawialna w kolejnej perspektywie na lata 2014-20 powinna być obszarem przewidywalnym dla inwestorów. „Oczekujemy zaangażowania kapitałów prywatnych; muszą być jednak określone zasady dotacji, wsparcia tak, aby oni mogli dokonać prostych obliczeń, jak ten ich kapitał i w jakim okresie będzie się zwracał” – zaznaczył.

„Rozmawiamy o tym, jaka jest ekonomia tych przedsięwzięć, jakie jest uzasadnienie oraz efektywność poszczególnych rozwiązań, patrząc z pozycji regionów” – dodał Stępień.

Podczas dwudniowego pobytu w Łódzkiem członkowie Komisji ENVE obejrzą m.in. opalane biomasą kotłownie, które m.in. w Daszynie zasilają w energię cieplną budynki mieszkalne i lokale użyteczności publicznej oraz instalacje kolektorów słonecznych dla indywidualnych odbiorców i sieci oświetlenia ulicznego w Poddębicach. Na Politechnice Łódzkiej obejrzą zaś projekt elektrowni hybrydowej i elektrociepłowni hybrydowej. Elektrownia hybrydowa w Daszynie ma produkować ciepło i energię elektryczną, wykorzystując biomasę oraz wiatr i słońce.

Na realizację tej inwestycji Daszyna otrzymała dofinansowanie z ministerstwa ochrony środowiska Niemiec. Do 2015 r. podobny obiekt ma powstać również w Uniejowie, a w tym przypadku ma być wykorzystywana też energia geotermalna.

Marszałek przypomniał także, że w Łódzkiem powstają także m.in. farmy wiatrowe – obecnie region ma 1200 lokalizacji dla wiatraków, z tego funkcjonuje ich ok. 400.

Dla przedstawicieli ENVE to druga wizyta w Łódzkiem. W czerwcu ub. roku odwiedzili Uniejów, który od kilku lat rozwija się dzięki wykorzystaniu źródeł geotermalnych.

Komisja ENVE działa w ramach Komitetu Regionów; zajmuje się m.in. zagadnieniami związanymi z dostosowaniem do zmian klimatu, energią odnawialną, środowiskiem. Duży nacisk kładzie na efektywność energetyczną i oszczędzanie energii. Komitet Regionów jest zgromadzeniem przedstawicieli samorządów regionalnych i lokalnych UE. Komisja Europejska, Parlament i Rada UE mają obowiązek zasięgania opinii KR w odniesieniu do unijnej polityki, mającej wpływ na regiony i miasta.

Żródło www.portalsamorzadowy.pl >>