Home Aktualności "Stop współspalaniu – lasy i śmieci to nie biomasa"

"Stop współspalaniu – lasy i śmieci to nie biomasa"

Zadyma pod Sejmem RP – 29 lutego 2012 (środa) od godz. 11 Miejsce Sejm RP ul. Wiejska

Zieloni 2004 organizują w najbliższą środę 29 lutego zadymę pod budynkiem Sejmu RP w Warszawie. „Zadymę”, czyli happening ekologiczny, który ma pokazać, czym naprawdę jest współspalanie i dlaczego promocja tej technologii blokuje rowój innych odnawialnych źródeł energii.

„Stop współspalaniu – lasy i śmieci to nie biomasa” (Facebook >>)

Czas aby społeczeństwo poznało „śmierdzącą prawdę” o bezsensownym niszczeniu polskich lasów i paleniu sprowadzanych  z zagranicy „biośmieci”. Czym tak naprawdę jest wrzucanie drewna i śmieci do starych kotłów elektrowni należących do energetycznych monopolistów niewinnie nazywane współspalaniem i dlaczego mówimy stanowcze NIE lobby energetyki opartej na węglu? Korporacje powiązane z rządem cynicznie wykorzystują prawo wyciągając miliardy złotych z naszych kieszeni i pod „zielonym” płaszczykiem nowej ustawy o odnawialnych źródłach energii napisanej przez Ministerstwo Gospodarki pod ich dyktando planuje nadal drenować portfele podatników i konsumentów, blokując jednocześnie rozwój innych, czystych ekologicznie źródeł. Protest nie jest skierowany przeciwko ciężko pracującym pod ziemią górnikom, na których pracy żerują energetyczne korporacje. Zieloni w swoich działaniach wskazują, że lobby energetyczne szkodzi także polskim górnikom, dla których dzięki właściwej polityce państwa można byłoby stworzyć setki tysięcy bezpiecznych miejsc pracy w przemyśle efektywności energetycznej i nowoczesnym sektorze odnawialnych źródeł energii.

Zapraszamy państwa na realną zadymę przed budynkiem Sejmu RP.

Oj, będzie się działo i śmierdziało….

Dariusz Szwed Zieloni 2004