Home Aktualności Szkoła Letnia Fundacji im. Heinricha Bölla "Zielona Energia w Twoim Domu"

Szkoła Letnia Fundacji im. Heinricha Bölla "Zielona Energia w Twoim Domu"

Serdecznie zapraszamy do udziału w Szkole Letniej „Zielona Energia w Twoim Domu”, w dniach 25-26 lipca 2012r., odbywającej się w ramach Obozu Antyatomowego, w Lubiatowie, jednej z trzech miejscowości wytypowanych przez koncern energetyczny PGE pod budowę elektrowni jądrowej.

W programie Szkoły Letniej min.: ü  Praktyczny poradnik wykorzystania odnawialnych źródeł energii na Twoim podwórku :

– „Mikroinstalacje domowe oraz energia słoneczna w mieszkalnictwie i turystyce”- warsztat Instytutu Energetyki Odnawialnej

– Interaktywny wykład Marcina Popkiewicza „Czy elektrownia jądrowa jest nam tak naprawdę potrzebna? Czy możliwe jest zbudowanie trwałego i zrównoważonego systemu energetycznego?”  oraz debata Stowarzyszenia Eko-Unia nt. opłacalności energetyki atomowej na tle innych źródeł energii

– Warsztaty Zielonego Instytutu o tym jak prowadzić dialog pomiędzy lokalnymi społecznościami, politykami i przedsiębiorcami na rzecz demokracji energetycznej oraz o zielonych miejscach pracy

Ponadto zapraszamy do udziału w różnorodnych warsztatach Obozu Antyatomowego Lubiatowo2012, trwającego od 23 do 29 lipca

Program Obozu: www.lubiatowo2012.org.pl

Szczegółowy plan zajęc >>

PROGRAMME OF WORKSHOPS >>

Kontakt: lubiatowo2012@riseup.net„>lubiatowo2012@riseup.net

Do udziału w spotkaniach zapraszamy uczestników/uczestniczki obozu, mieszkańców/mieszkanki okolicznych gmin, lokalnych polityków/polityczki, reprezentantów/reprezentantki komitetów obywatelskich, ekspertów/ekspertki, przedsiębiorców/przedsiębiorczynie oraz aktywistów/aktywistki ruchów społecznych.

Udział we wszystkich warsztatach i spotkaniach na obozie jest darmowy. Dojazd oraz szczegółowe informacje dostępne na stronie Obozu. Prosimy o potwierdzenie zgłoszenia na adres: monika.walencka@pl.boell.org„>monika.walencka@pl.boell.org (tel. 22 4401335) do 19 lipca 2012.

Zaproszenie >>

———————————————————————————————————

Heinrich Böll Stiftung  Summer School „Green Energy for Your Home”

Heinrich Böll Foundation invites for series of workshops on 25-26 July 2012 organised during Antinuclear Camp in Lubiatowo, one of the three localities selected by the energy company PGE to build a nuclear power plant. Workshops will be mainly practical and they will show possibilities and benefits which alternative energy sources can bring on a local level. Summer School at a glance:

– Practical handbook for use of renewables in your backyard: „Micro-electric installations, solar energy in tourism and housing” – workshop by Institute for Renewable Energy

– Marcin Popkiewicz presentation on: „Do we really need nuclear energy in Poland? Is it possible to build a sustainable energy system? ” and debate on profitability of nuclear power compared to other energy sources organised by Eko-Unia

– Green Institute’s workshop on green jobs creation and dialogue with local residents, politicians and local businessmen in favour of energy democracy

We invite all activists, local residents and politicians, social committees’ representatives, experts and entrepreneurs to participate in the Summer School and Antinuclear Camp from 23 to 29 July 2012

practical info & programme: www.lubiatowo2012.org.pl

contact: lubiatowo2012@riseup.net

Participation in workshops and camp is fee-free. Please confirm your attendance to: monika.walencka@pl.boell.org (tel. 22 4401335) until 19 July 2012.

Zapraszam!

Z pozdrowieniami,

Monika Walencka, Koordynatorka projektów Energia i Klimat, Project Coordinator, Energy and Climate

Heinrich-Böll-Stiftung,