Home Aktualności W 2030 wiatr może dostarczyć 20 procent światowego zapotrzebowania na energię

W 2030 wiatr może dostarczyć 20 procent światowego zapotrzebowania na energię

4shuttersock_33_8ec_472941t

4shuttersock_33_8ec_472941tThe Independent >>

W raporcie, który ukazał się 12 października 2010 grupa przemysłowa, oraz Greenpeace, monitorujący sprawy związane ze środowiskiem informują, iż w ciągu najbliższych 20 lat energia wiatrowa może osiągnąć poziom jednej piątej światowego zapotrzebowania na energię.

Światowy rynek energii wiatrowej w  2009  powiększył się o 41.7 procent, wyraźnie wyprzedzając średni roczny wzrost z ostatnich 13 lat, który wynosi 28.6 procent, mówi Steve Sawyer, sekretarz generalny Światowej Rada Energii Wiatrowej (Global Wind Energy Council, GWEC).

W 2009 roku Chiny zajęły drugie miejsce na świecie pod względem wydajności energii wytwarzanej z wiatru i stały się największym nabywcą technologii wiatrowej, powiedział Sawyer reporterom podczas prezentacji przez GWEC i Greenpeace raportu: Perspektywy Energii Wiatrowej 2010. „Spodziewamy się iż Chiny będą w dalszym ciągu stanowiły największy rynek i prawdopodobnie będą (ogólnie) największym rynkiem na świecie z końcem tego roku”, mówi Sawyer

W „postępowym scenariuszu” raportu – jego optymistycznej prognozie – przewiduje się, iż w 2020 roku, wszystkie turbiny wiatrowe zainstalowane na świecie wyprodukują  2600 terawatogodzin (TWh) prądu, co równa się 11.5 do12.3 procenta światowego zapotrzebowania na energię. W 2030 z energii wiatrowej wyprodukowanych zostanie 5400 TWh – czyli  od 18.8 do 21.8 procent światowych dostaw energii.

Bardziej konserwatywny, „referencyjny” scenariusz oparty na liczbach Międzynarodowej Agencji Energetycznej (przy ONZ), widzi w następnej dekadzie trzykrotny wzrost, co stanowić będzie 4.8 procent prądu –  czyli dokładnie tyle ile wynosi obecnie całkowita produkcja w Europie.

„Powściągliwy” scenariusz, oparty na aktualnych danych przemysłowych, prognozuje, iż energia wiatrowa osiągnie w 2020 roku poziom 9.5 procent światowego zapotrzebowania. „Przez ponad dziesięć ostatnich lat, rzeczywiste wyniki przemysłu wiatrowego za każdym razem przewyższały projekcje naszych postępowych scenariuszy”, mówi Sawyer.

Przy założeniach postępowej prognozy, każdego roku emisja dwutlenku węgla zmniejszy się o 1.6 miliardów ton, czytamy w raporcie. Do 2030 liczba ta wzrośnie do 3.3 miliarda ton CO2 ograniczanego rocznie. Łączna ilość ograniczonego CO2 wyniesie 10 miliardów ton w 2020, oraz 34 miliardy ton w 2030.

Sawyer poproszony o porównanie przemysłu wiatrowego Chin i USA zwraca uwagę, iż Pekin  przoduje nad Waszyngtonem w kwestiach energii alternatywnej.

„W chwili obecnej chiński rynek jest bardzo korzystny, ponieważ posiada przejrzystą i zachęcającą konstrukcję procedur, oraz bardzo wyraźne rządowe wsparcie, mające na celu rozwój rodzimego przemysłu”, mówi Sawyer. Na próżno szukać tak korzystnych warunków w USA.