Home Aktualności W ubiegłym tygodniu przeciw odkrywkom protestowała Wielkopolska, w środę kolejna pikieta odbędzie się w Warszawie

Ogólnopolska Koalicja „Rozwój TAK – Odkrywki NIE” organizuje kolejną pikietę w Warszawie. Demonstracja z udziałem  mieszkańców woj. lubuskiego, dolnośląskiego oraz Wielkopolski rozpocznie się w środę o godz. 11.00 przed Sejmem RP.

Demonstranci przejdą pod kancelarię Prezydenta RP, gdzie złożą petycję oraz przejdą pod Ministerstwo Gospodarki. Tam odbędzie się pikieta przeciwko budowie nowych kopalni odkrywkowych,  przemawiać będą przedstawiciele władz samorządowych i mieszkańcy terenów zagrożonych powstaniem kopalni oraz przedstawiciele Ogólnopolskiej Koalicji „Rozwój TAK –  Odkrywki NIE”. Działacze Greenpeace Polska przedstawią również raport pn. „Koszty zewnętrzne produkcji energii elektrycznej z projektowanych elektrowni dla kompleksów złożowych węgla brunatnego Legnica i Gubin oraz sektora energetycznego w Polsce”.

Organizatorzy pikiety zabiegają o spotkanie delegacji władz i mieszkańców z premierem Waldemarem Pawlakiem lub przedstawicielami ministerstwa w celu przekazania petycji – apelu.

Janusz Łucki

Rzecznik Ogólnopolskiej Koalicji „Rozwój TAK – Odkrywki NIE”