Home Aktualności Wezwanie do natychmiastowego zakończenia uzależnienia Europy od gazu kopalnego i węgla

Możliwość komentowania Wezwanie do natychmiastowego zakończenia uzależnienia Europy od gazu kopalnego i węgla została wyłączona

Wezwanie do natychmiastowego zakończenia uzależnienia Europy od zawodnego gazu kopalnego i węgla, ochrony jej najsłabszych grup społecznych na Nadzwyczajnym posiedzeniu Rady ds. Energii w dniu 26 października 2021 r.

26 października 2021 r.

Szanowni Ministrowie,

Kryzys energetyczny naraża miliony Europejczyków na ryzyko mroźnej zimy. Spotykając się, by stawić czoła kryzysowi, grupy społeczeństwa obywatelskiego z całej UE wzywają do natychmiastowego, stopniowego wsparcia najsłabszych. Wzywamy również do natychmiastowego zakończenia polityki, która doprowadziła do tego kryzysu: uzależnienia od paliw kopalnych – gazu kopalnego i węgla – które są niestabilne dla Europejczyków i zaogniają kryzys klimatyczny.

Nie ma wątpliwości, że kryzys energetyczny jest spowodowany zależnością Europy od paliw kopalnych. Ceny gazu wzrosły w ciągu ostatniego roku o zdumiewające 1000 procent. Ceny węgla również wzrosły o 500 procent. Ponad jedna trzecia energii w UE pochodzi z gazu i węgla. Według Międzynarodowej Agencji Energii to właśnie te skoki cen paliw kopalnych – a nie koszty emisji dwutlenku węgla czy wykorzystanie energii odnawialnej – są w głównej mierze odpowiedzialne za wysokie koszty energii w UE.

Skutki są realne i odczuwają je teraz mieszkańcy od Polski po Francję, od Włoch po Rumunię. Jeszcze przed kryzysem co czwarte gospodarstwo domowe w UE żyło w niepewności energetycznej. Tej zimy obywatele ci – i wielu innych – mogą stać się jeszcze bardziej narażeni.

Istnieje rozwiązanie krótkoterminowe.

Konsumenci europejscy, którzy są najbardziej zagrożeni, powinni być natychmiast chronieni przed rosnącymi kosztami energii. Osobom stojącym w obliczu niepewności energetycznej należy zapewnić progresywną pomoc finansową – wsparcie dochodów, ulgi podatkowe, limity cenowe. Wsparcie dla konsumentów powinno być również traktowane priorytetowo w stosunku do wsparcia dla dostawców paliw kopalnych, jako bardziej skuteczna metoda ochrony słabszych, bez nagradzania osób odpowiedzialnych za kryzys.

Istnieje również rozwiązanie średnioterminowe, które wymaga jednak natychmiastowego działania: należy pilnie zakończyć naszą zależność od paliw kopalnych i przejść na sprawiedliwy i odnawialny system energetyczny. Jeżeli ten kryzys nauczył Europę czegokolwiek, to tego, że paliwa kopalne są zawodne, a ceny rosną, ponieważ nie możemy kontrolować międzynarodowych rynków, z których importujemy gaz. To, co możemy kontrolować, to odnawialne źródła energii, takie jak tanie, szybko budowane farmy słoneczne i wiatrowe zlokalizowane w UE. A zwiększenie efektywności energetycznej, jak np. poprawa izolacji budynków, może zmniejszyć ogólne zużycie energii. Na każdy 1 procent poprawy efektywności UE może zmniejszyć nasz import gazu o 2,6 procent.

Oczywiście rezygnacja ze wsparcia dla paliw kopalnych i przejście na odnawialne źródła energii oraz efektywność energetyczną niesie ze sobą dodatkową korzyść w postaci inwestycji w przyszłość. Gaz i węgiel są drugim i trzecim co do wielkości źródłem emisji dwutlenku węgla w Europie, a UE musi radykalnie ograniczyć ich zużycie, jeśli chcemy utrzymać temperaturę na świecie na poziomie 1,5oC.  Powinniśmy przestać finansować wczorajszą politykę przemysłową i zamiast tego inwestować w gałęzie przemysłu, które pomogą nam żyć w czystszym i bogatszym środowisku.

Dziś omówią Państwo te kwestie na nadzwyczajnym posiedzeniu w Luksemburgu. Na tym spotkaniu wzywamy Państwa do:

Zapewnienia progresywnego wsparcia obywatelom Europy, którzy najdotkliwiej odczują skutki obecnego kryzysu paliw kopalnych, gwarantując, że nikt nie zostanie pozostawiony na mrozie lub w ciemności, odłączony od swoich źródeł energii – nawet jeśli zalega z rachunkami.
Przyznanie, że to właśnie zależność Europy od gazu kopalnego i węgla jest główną przyczyną kryzysu.
Odrzućmy – zarówno w jakichkolwiek pakietach ratunkowych UE, jak i w prawodawstwie UE, które jest obecnie poddawane przeglądowi – wsparcie dla infrastruktury wspierającej gaz kopalny, gazy „niskoemisyjne” i węgiel, które zamknie nas w dekadach dodatkowej zależności od paliw kopalnych.
Istnieje lepsza przyszłość dla Europy, którą możecie Państwo wybrać podczas spotkania 26 października 2021 . Wszyscy czekamy, aby zobaczyć, czy sprostacie naszemu sprawiedliwemu i bezpiecznemu potencjałowi.

Z poważaniem,

Maciej Wereszczyński

Koordynator ds. energii i klimatu

Związek Stowarzyszeń Polska Zielona Sieć