Home Aktualności Wymogi wzajemnej zgodności

Wymogi wzajemnej zgodności

WYMOGI WZAJEMNEJ ZGODNOŚCI – POGODZENIE ROLNICTWA I EKOLOGII

WYMOGI WZAJEMNEJ ZGODNOŚCI to zestaw przepisów dotyczących rolnictwa w Unii Europejskiej. W Polsce obowiązują one od stycznia 2009 roku. Każdy rolnik produkujący żywność na terenie UE musi w swoim gospodarstwie przestrzegać norm ochrony środowiska, dbać o jakość żywności i dobry stan zwierząt.

Spełnienie WYMOGÓW WZAJEMNEJ ZGODNOŚCI oznacza pogodzenie realizacji celów gospodarczych rolnictwa z zasadami ekologii.

Broszura wydana w Polsce przez Ministerstwo Rolnictwa szczegółowo opisuje, w jaki sposób należy przestrzegać tych przepisów. Każdy rolnik korzystający z płatności oraz dopłat unijnych powinien zapoznać się z tą broszurą. >>

Unia Europejska pomaga rolnikom, lecz wymaga od nich spełnienia określonych norm ekologicznych.

Rolnictwo nie może przyczyniać się do zanieczyszczania środowiska naturalnego.

Od stycznia 2009 roku polskie gospodarstwa rolnicze mogą być kontrolowane. Jeżeli okaże się, że nie przestrzegają unijnych przepisów ekologicznych, mogą podlegać karom.

W skrajnych przypadkach będzie to odebranie dotacji i płatności bezpośrednich lub rolnośrodowiskowych.

Tymczasem Bałtyk jest systematycznie zanieczyszczany substancjami, które pochodzą z gleb użytkowanych rolniczo. Główną przyczyną jest stosowanie nadmiernych ilości nawozów. Z terenu Polski pochodzi aż 70 % fosforu i 32 % azotu, które to związki wykrywane są w wodach Bałtyku. Nadmierne nawożenie morza zakłóca równowagę biologiczną. Wiele morskich gatunków dusi się z braku tlenu i ginie.

Nasz spot emitowany w TV obok audycji rolniczych zwraca uwagę na te problemy.

Można obejrzeć na naszej stronie internetowej. ( wejście- klik- na spot)

Nie chcemy tylko alarmować i straszyć. Na naszej stronie pokazujemy również rozwiązania problemu.

Po przeczytaniu broszury rolnicy mogą mieć wątpliwości. Wielu potrzebowało będzie dodatkowych informacji i wyjaśnień. Zachęcamy do kontaktów z pracownikami Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa lub z ośrodkami doradztwa rolniczego.

Nasze Stowarzyszenie też może służyć radą i pomocą.

Zespół Stowarzyszenia Ekologicznego Eko-Unia