Home Aktualności Zadania klimatyczne dla Polski podczas Prezydencji

Zadania klimatyczne dla Polski podczas Prezydencji

19. maja w Centrum Prasowym PAP w Warszawie odbyła się konferencja prasowa dot. stanowiska Koalicji Klimatycznej wobec zadań dla Polski w zakresie polityki klimatycznej i energetycznej, podczas jej Prezydencji w Unii Europejskiej. Koalicja Klimatyczna >>

Program

11:15 – 11:35 dr hab. inż. Zbigniew Karaczun (Polski Klub Ekologiczny, Okręg Mazowiecki) –  przedstawienie Memorandum Koalicji oraz rola Polski podczas  szczytu klimatycznego w Durbanie (COP 17)

11:35 – 11:50 Anna Drążkiewicz (Bankwatch Polska, program Polskiej Zielonej Sieci) – Ochrona klimatu a budżet unijny po 2013 roku

11:50 – 12:05 Wojciech Stępniewski (WWF Polska) – Dlaczego warto zwiększyć unijny cel redukcji emisji gazów cieplarnianych  z 20% na 30%?

Podczas konferencji zostanie przedstawione spojrzenie Koalicji Klimatycznej na to, jak powinna być prowadzona Prezydencja w zakresie ochrony klimatu. Koalicja zamierza uważnie przyglądać się działaniom rządu w czasie, gdy Polska będzie przewodziła w Unii Europejskiej i porówna je z postulatami przedstawionymi w Memorandum po zakończeniu Prezydencji.