Home Aktualności "Zielony Nowy Ład w Polsce",

"Zielony Nowy Ład w Polsce",

zielony nowy_lad_150

zielony nowy_lad_150„Stowarzyszenie Ekologiczne Eko-Unia zaprasza do zapoznania się z książką „Zielony Nowy Ład w Polsce”, wydana przez Zielony Instytut, Green European Foundation oraz  Fundację H. Boella  pod redakcją Dariusza Szweda. Zielony Instytut >>

Publikacja skupia się na zagadnieniach takich jak m.in.: rewizja status quo Zielonego Nowego Ładu na świecie i w Europie; Zielony Nowy Ład jako narzędzie zrównoważonego „uzdrowienia” ekonomii, społeczeństwa i środowiska, skupiając się na sytuacji Polski w konteście nowych państw członkowskich UE Europy Wschodniej.

Obejmuje następujące sektory Zielonego Nowego Ładu: zielony transport/mobilność, pojazdy elektryczne, zdecentralizowane systemy energetyczne, inteligentna sieć energetyczna 2.0, mikrogeneracja, termorenowacja, rolnictwo i zrównoważony rozwój obszarów wiejskich, zrównoważona gospodarka wodą i surowcami, polityka klimatyczna jako narzędzie modernizacji ekonomii i społeczeństwa. Skupia się na kobietach i ich równych szansach w strukturach Zielonego Nowego Ładu (zatrudnienie/bezrobocie kobiet, pozycja kobiet w biznesie/polityce, itd.). Ponadto pochyla się nad: inwestowaniem w kapitał społeczny jako podstawą ekonomii; ekonomicznym/środowiskowym kryzysem i efektywnością, ekologicznymi innowacjami, zielonymi technologiami, potencjałem „zielonych miejsc pracy” oraz nad jakością/stabilnością zatrudnienia. Publikacja Zielony Nowy Ład w Polsce ukazała się  dzięki wsparciu finansowemu Parlamentu Europejskiego (…).

Zapraszamy do lektury.

Wersja elektroniczna: