Home Aktualności Łańcuch ludzi przeciwko odkrywkom

Łańcuch ludzi przeciwko odkrywkom

Z okazji 10 lecia rozszerzenia Unii Europejskiej niemieccy i polscy Zieloni spotkają się na granicy aby poprzeć akcję przeciwko nowym kopalniom odkrywkowym. Ponad 5.000 mieszkańców w ponad 20 gmin po obu stronach granicy  jest zagrożonych przesiedleniami wskutek planów tworzenia nowych kopalni odkrywkowych węgla kamiennego!

Przedstawiciele Gminy, inicjatywy obywatelskie oraz organizacje pozarządowe od las wspólnie walczą przeciwko tym planom.

1 maja w Albertinenaue/ Markosicach, przy moście przez Nysę Łużycką z polskimi politykami partii Zieloni  spotkają się: Ska Keller, kandydatka Europejskich Zielonych na stanowisko szefowej Komisji Europejskiej, urodzona w Guben, Rebeca Harms, przewodnicząca frakcji Zieloni/WSE w Parlamencie Europejskim, Benjamin Raschke, przewodniczący powiatu Szprewa-Nysa, Klaus Pocher oraz Sabine Niels, posłanka brandenburskiego Landtagu, a także polityczki i politycy polskiej Partii Zieloni. Rozmawiać będą o inicjatywie utworzenia wielotysięcznego, żywego łańcucha w trakcie planowanego na 23 sierpnia spotkania w Albertinenaue (Markosicach) pod Guben/Gubinem, organizowanego min. przez Greenpeace.

Plan spotkania 1 maja:

O 10:00 w klubie Rowing Club we Frankfurcie (Frankfurter Ruderclub von 1882 eV, Lehmgasse 11, Guben). Przeprawa kajakami na drugą stronę od 10 do 10:30. Rozmowy i zwiedzanie Zielonego stoiska na festiwalu na moście.

Ok. 11:45 – Przejazd do Gubina, a stamtąd do Markosic.

O godz. 13 odbędzie się wspólna sesja zdjęciowa na kładce przez Nysę Łużycką wszystkich uczestników z banerem na moście. Pomiędzy dwiema stronami mostu zostaną rozciągnięte transparenty.

Polscy i niemieccy politycy partii Zielonych odczytają  wspólne stanowisko sprzeciwu wobec planowanym nowym kopalniom odkrywkowym w Jänschwalde i Gubinie/Brodach.

Polskich Zielonych będą reprezentować:

Radek Gawlik (członek Rady Krajowej partii Zieloni, były Sekretarz Stanu w Ministerstwie Środowiska, przewodniczący Stowarzyszenia Ekologicznego EKO-UNIA, będącego częścią koalicji „Rozwój TAK, Odkrywki NIE i Koalicji Klimatycznej)

Ewa Kos (Radna Sejmiku zachodniopomorskiego, jedynka na liście nr 12 KW Partia Zieloni w zachodniopomorskim-lubuskim) ,

Artur Wieczorek (Sekretarz Partii Zieloni, dwójka na liście nr 12 KW Partii Zieloni w okręgu warszawskim),

Ewa Sufin-Jacquemart (prezeska Zarządu Fundacji Strefa Zieleni, kandydatka na liście KW Partii Zieloni w okręgu warszawskim)

Marcelina Zawisza, (Wice-Przewodnicząca polskich Zielonych, trójka na liście nr 13 KW Partii Zieloni w okręgu śląskim)

Most graniczny przez Nysę Łużycką między Albertinenaue i Markosicami to jeden z niewielu, który nie został całkowicie zniszczony pod koniec II wojny światowej i który stanowi symbol wspólnej wymiany Niemców i Polaków. Od momentu wejścia Polski do strefy Schengen i budowy schodów przez mieszkańców jest przejściem, odgrywającym coraz większą rolę w małym ruchu granicznym.

Od wielu lat lokalni działacze po obu stronach granicy walczą przeciwko nowym kopalniom odkrywkowym węgla kamiennego w regionie. Ponieważ dotyczy to tak niemieckich, jak i polskich społeczności, powstały polsko-niemieckie sojusze, które od kilku lat planują i organizują wspólne protesty. Rozszerzenie Unii Europejskiej znacznie ułatwiło tę współpracę. Na tym terenie stworzono Zieloną Ścieżkę – niezwykle atrakcyjną trasę spacerową, która łączy dwie części podzielonego granicą miasta Gubina i Guben. Trasa spacerowa Zielona Ścieżka Gubin- Guben została zrealizowana ze środków Unii Europejskiej.