Home Aktualności Akcja Czysta Odra

Akcja Czysta Odra

Możliwość komentowania Akcja Czysta Odra została wyłączona

Stowarzyszenie EKO-UNIA jako regionalny koordynator Akcja Czysta Odra wraz ze Stowarzyszenie Załóg Pływadeł „Rzeki Dzielą – Odra Łączy”, Krosno Odrzańskie KPWK, Stowarzyszenie Wywrotka zachęca do wzięcia udziału w międzynarodowym wydarzeniu na rzecz ochrony Odry przed zaśmiecaniem.

Każdy chętny może zorganizować swoją grupę wolontariuszy i wolontariuszek bądź dołączyć do zorganizowanej już grupy i w terminie między 29 kwietnia a 8 maja, wziąć udział w sprzątaniu. Wspólnie zadbajmy o nasze rzeki! Szczegóły akcji znajdziecie na stronie internetowej: https://cycling-recycling.eu/aktualnosci/akcja-czysta-odra-2022 oraz na Akcja Czysta Odra.

Pomysłodawcą akcji jest Dominik Dobrowolski, wrocławski podróżnik i ekolog.

Głównym mecenasem akcji są Credit Agricole Bank Polska i EFL – Wiedza i Biznes.

Stowarzyszenie Ekologiczne EKO-UNIA koordynuje akcje na odcinku od Opola do Nowej Soli. Mieszkańcy, organizacje, sołectwa, gminy, firmy, szkoły… z nadodrzańskich miejscowości oraz z dopływów Odry na tym terenie, czyli np: Opole, Brzeg, Oława, Wrocław, Brzeg Dolny, Lubiąż, Ścinawa, Chobienia, Głogów, Bytom Odrzański i Nowa Sól oraz z dopływów Odry z tego rejonu mogą zgłaszać swoje akcje, wysyłając e-mail do Anny Adamczyk: akcjaczystaodra@gmail.com lub dzwonić na nr tel. 511 032 036.