Home Aktualności Amsterdam – Sędzia zabronił próbnych odwiertów gazu łupkowego w Boxtel.

Amsterdam – Sędzia zabronił próbnych odwiertów gazu łupkowego w Boxtel.

Sprawa została podana do sądu przez ludzi mieszkających w okolicy i przez RABO bank, który w pobliżu odwiertów ma ważne centrum danych.

Bank, który kolo planowanej lokacji odwiertów wlaśnie postawił nowiuteńkie centrum danych, twierdzi, że gmina Boxtel nie miała prawa wydać tymczasowego przyzwolenia, dlatego że odwiert próbny później ma też slużyć do wydobywania gazu. Bank boi się, że jego transakcje platnicze mogą być zagrożone przez jeszcze nie znane konsekwencje odwiertów.

Jedna rodzina mieszkajaca w poblizu, także wystapiła do sądu w obawie o jeszcze nie znane ryzyka. Gmina Boxtel twierdzi, że do wydobywania gazu łupkowego, potrzebne jest nowe pozwolenie. Boxtel jest pierwsza gminą w Holandii, która wydala pozwolenie na próbny wywiert gazu łupkowego. Brytyjska firma Cuadrilla chce w listopadzie zaczać przygotowania i w lutym 2012 zacząć wiercić.Gaz łupkowy jest gazem który jest zamknięty w małych bąbelkach w prastarych zlożach kamiennych na kilka kilometrow pod ziemią.

Eksperci maja różnie zdania co do jego potencjalu. Probne odwierty mają to dalej wyjasnić.Ten gaz nie jest trwałym źródłem energii. Co do jego wydobycia w Europie istnieje jeszcze wiele niejasności. Przeciwnicy sie martwia o zanieczyszcenie wody pitnej przez odwierty.

W dodatku istnieje silne podejrzenie, ze dwa male trzesienia ziemi w Anglii byly spowodowane przed probny odwiert w poszukiwaniu gazu lupkowego.