Home Aktualności Demonstracja w 25 rocznicę katastrofy w Czarnobylu we Wrocławiu

Demonstracja w 25 rocznicę katastrofy w Czarnobylu we Wrocławiu

25_rocznica_czarnobyla_03mini

25 lat od tragicznej katastrofy w Czarnobylu, 25 osób w białych kombinezonach z zaklejonymi ustami demonstrowało milcząco pod Urzędem Wojewódzkim we Wrocławiu.

Protestujący wręczyli Wojewodzie Wrocławskiemu List otwarty do Premiera Tuska zatytułowany „Energia atomowa – niebezpieczna, droga, niepotrzebna !”, w którym postulują wycofanie się z budowy elektrowni atomowych w Polsce.

25_rocznica_czarnobyla_03

25_rocznica_czarnobyla_02W czasie protestu na żółtych beczkach ze znakami radioaktywności bębniarze wybijali równomierny rytm. Symbolizował on zagrożenie wynikające z użytkowania energetyki atomowej, której ” radioaktywnym znakiem firmowym” stały się dwie największe katastrofy elektrowni atomowych w historii ludzkości – 25 lat temu w Czarnobylu na Ukrainie oraz w marcu br. w Fukushimie w Japonii.

Czytamy w nim min:

„Elektrownie atomowe nie są bardziej bezpieczne, bo produkując tylko kilkanaście procent energii były miejscami aż 40% poważniejszych awarii zarejestrowanych w całej energetyce. Rocznie wydarza się kilkaset incydentów i awarii, które sprzyjają katastrofom, jak ta w Japonii.

Widoczna bezradność atomistów w Fukushimie dowodzi po raz kolejny, że człowiek potrafi budować elektrownie jądrowe, ale nie jest w stanie ich całkowicie kontrolować…

Nie ma mocnych argumentów za budową elektrowni atomowych w Polsce. Rząd podejmując w 2008 r decyzję o wkroczeniu na ścieżkę tej energetyki został wprowadzony w błąd informacjami o jej rzekomym bezpieczeństwie, rzekomej taniości oraz o jej niezbędności.

Technologia atomowa nie da taniego prądu. Rzeczywiste koszty tej energetyki czynią z niej najdroższe i najbardziej niepewne ekonomicznie rozwiązanie energetyczne. Nigdzie w świecie ten rodzaj energii nie finansował się sam, ani przez firmy prywatne. Wszędzie na etapie budowy lub zagospodarowania i składowania odpadów, a już zwłaszcza na etapie równie kosztownej rozbiórki i dekontaminacji elektrowni zawsze angażowane były środki publiczne.

Polska ma inne możliwości zapewnienia dostaw energii. Między innymi kontraktujemy wielkie ilości gazu, mamy złoża węgla, mamy szanse na gaz łupkowy oraz docelowo możemy produkować energię z sześciu rodzajów surowców odnawialnych. Koszt elektrowni gazowej, jako rozwiązania pomostowego przed powszechnym zastosowaniem rozproszonych odnawialnych źródeł energii jest ponad 4 krotnie niższy od kosztu 1 MW mocy z elektrowni atomowej (Nowicki, Mielczarski 2011; porównujemy tu sam koszt budowy, bez zagospodarowania i składowania odpadów promieniotwórczych oraz bez rozbiórki elektrowni atomowej po skończeniu jej pracy, bo wówczas proporcja ta byłaby jeszcze gorsza dla atomu!).”

Milczący protest i zaklejone usta demonstrantów przypominają, iż nie ma otwartej dyskusji o energetyce atomowej w Polsce. Zastąpiono ją nachalną propagandą tej technologii, na którą rząd przeznacza pieniądze podatników, także przeciwnych temu rozwiązaniu.

Demonstrację wsparli Stowarzyszenie Ekologiczne EKO-UNIA, Fundacja Ekorozwoju oraz Zieloni 2004 Koło Wrocław.

25_rocznica_czarnobyla_04i

25_rocznica_czarnobyla_05