Home Aktualności Ekolodzy do Tuska: Atom to zły pomysł

Ekolodzy do Tuska: Atom to zły pomysł

Ekolodzy domagają się debaty publicznej na temat wprowadzenia energetyki jądrowej w Polsce. Donald Tusk dostał dziś list, w którym 18 organizacji ekologicznych zarzuca, że przyjęcie uchwały o przygotowaniu i wdrożeniu programu polskiej energetyki jądrowej odbyło się ponad głowami obywateli.

zobacz artykuł w Dzienniku >>

Ekolodzy do Tuska: Atom to zły pomysł

Ekolodzy domagają się debaty publicznej na temat wprowadzenia energetyki jądrowej w Polsce. Donald  usk dostał dziś list, w którym 18 organizacji ekologicznych zarzuca, że przyjęcie uchwały o  przygotowaniu i wdrożeniu programu polskiej energetyki jądrowej odbyło się ponad głowami obywateli.

– Rząd próbuje tylnymi drzwiami wprowadzić zmiany do przygotowywanej obecnie „Strategii polityki nergetycznej Polski do 2030 roku” – takie jest stanowisko autorów listu, Koalicji Klimatycznej, organizacji zrzeszającej 18 ekologicznych NGO-sów. Ministerstwo gospodarki zapewniało, że produkcja energii  atomowej „będzie podlegać dalszym szerokim uzgodnieniom i konsultacjom oraz zostanie poddany postępowaniu w sprawie oceny oddziaływania na środowisko”, tymczasem 13 stycznia została przyjęta uchwała o przygotowaniu i wdrożeniu programu polskiej energetyki jądrowej.

– Oznacza to, że członkowie rządu traktują decyzję o budowie elektrowni atomowych w Polsce jako swoją prywatną sprawę. Postanowili najwyraźniej zignorować zdanie społeczeństwa w tej kwestii, mimo wcześniejszych zapewnień, że zostanie ono uwzględnione. Jest to niezgodne z zasadami demokracji – mówi ekspert Koalicji, dr Zbigniew Karaczun. Debaty publiczne na ten temat miały miejsce w Niemczech i Szwecji. Karaczun zauważa również, że rząd nie przedstawił wymaganej prawem prognozy oddziaływania na środowisko, która pozwalałaby określić potencjalne zagrożenia.

szeroka debata publiczna na temat kierunku rozwoju energetyki polskiej i pogłębiona, jest szczególnie istotna, gdyż niewłaściwa decyzja sprawi, że społeczeństwo płacić będzie wysoką cenę przez dziesiątki lat.

Zdaniem Koalicji w perspektywie roku 2030 budowa elektrowni jądrowych jest bezpodstawna. Lepiej byłby zainwestować w odnawialne źródła i promować energooszczędność. Zdaniem Koalicji, proponowany rozwój energetyki jądrowej jest bezpodstawny zarówno ekonomicznie jak i ekologicznie.