Home Aktualności Kandydaci na Burmistrza Bogatyni lekceważą dyskusję o przyszłości i sprawiedliwej transformacji

Możliwość komentowania Kandydaci na Burmistrza Bogatyni lekceważą dyskusję o przyszłości i sprawiedliwej transformacji została wyłączona

Już w niedzielę odbędą się przedterminowe wybory burmistrza miasta i gminy Bogatynia. Stowarzyszenie EKO-UNIA, które zajmuje się transformacją energetyczną, skierowało do wszystkich 6 kandydatów list otwarty z pytaniami o sprawy ważne dla mieszkańców i mieszkanek regionu.

Żaden z kandydatów nie udzielił odpowiedzi.

–  Bardzo źle świadczy to o kandydatach, bo przede wszystkim mieszkańcy regionu liczyli na odpowiedzi na pytania dotyczące przyszłości Bogatyni, daty odejścia od węgla, pozyskiwania unijnych funduszy czy wspierania kultury i zabytków. Tymi sprawami, żyją wszyscy w regionie Bogatyni, dlatego tym bardziej dziwi brak odpowiedzi ze strony polityków, którzy chcą się z tymi problemami i wyzwaniami zmierzyć – komentuje Katarzyna Kubiczek ze Stowarzyszenia Ekologicznego EKO-UNIA.

O urząd burmistrza zawalczą Artur Bohdanowicz, Wojciech Dobrołowicz, Grzegorz Kina, Ireneusz Kropidłowski, Artur Oliasz i Artur Sienkiewicz. Działacze zapytali ich m.in. o to:

• Jaki jest Pana stosunek do międzynarodowego konfliktu dotyczącego funkcjonowania kompleksu Turów i jakie zamierza Pan, jako przyszły Burmistrz, podjąć kroki, aby załagodzić konflikt z Republiką Czeską?

• W związku z negatywnym oddziaływaniem kopalni Turów na wody podziemne po stronie czeskiej, a także na politykę klimatyczną UE Gmina Bogatynia winna rozpatrzyć scenariusze wcześniejszego wygaszenia kopalni i elektrowni Turów. W którym roku, wg Pana, byłby optymalny czas na wcześniejsze wygaszenie działalności kompleksu?

• Jak widzi Pan możliwość wcześniejszego zakończenia pracy kopalni oraz elektrowni Turów, biorąc pod uwagę fakt, że data wygaszenia kompleksu będzie miała wpływ na możliwość skorzystania regionu z Funduszu Sprawiedliwej Transformacji UE?

• Jaki ma Pan pomysł na rozwój Bogatyni w następnych dziesięciu latach?

• Jakie ma Pan stanowisko wobec zastąpienia elektrowni Turów odnawialnymi źródłami energii i wykorzystaniem odkrywki do budowy elektrowni szczytowo-pompowej?

• Jak zapatruje się Pan na ochronę i wykorzystanie walorów turystycznych Opolna-Zdroju, domów przysłupowych i innych zabytków kultury i architektury Łużyc?