Home Aktualności Koniec odpłetwiania rekinów w UE

Koniec odpłetwiania rekinów w UE

hfdjdfhg

hfdjdfhgZdecydowane TAK Europarlamentarzystów dla wzmocnienia zakazu odpłetwiania rekinów!Z trudem wywalczona decyzja była ostatnią przeszkodą na drodze do wyeliminowania unijnych luk prawnych.

Strasburg, Francja (22-11-2012) — Organizacja Shark Alliance z radością powitała wyniki parlamentarnego głosowania w sprawie likwidacji luk prawnych w unijnym zakazie odpłetwiania rekinów (praktyce odcinania płetw i wyrzucania tuszy z powrotem do morza). Po latach debaty 566 członków Parlamentu Europejskiego zagłosowało za przyjęciem raportu popierającego propozycję Komisji Europejskiej, nakładającą wymóg wyładunku wszystkich rekinów z płetwami naturalnie przytwierdzonymi do tuszy.

„Głosowanie Parlamentu jest kamieniem milowym w ogólnoświatowych wysiłkach na rzecz położenia kresu marnotrawnej praktyce odpłetwiania rekinów”, oświadczyła Sandrine Polti, doradca ds. polityki w sprawie rekinów Pew Environment Group i Shark Alliance. „Nasza koalicja pracowała na rzecz tej reformy, a także na rzecz innych zasadniczych reform europejskiej polityki w sprawie rekinów od ponad sześciu lat, dlatego ogromnie ucieszył nas wynik dzisiejszego głosowania, a także postępu, jaki z niego wynika.”

W załączeniu przesyłamy pełną treść informacji prasowej oraz oświadczenia koalicji Shark Alliance odnośnie wyników głosowania.

Do pobrania >>

W razie wszelkich dodatkowych pytań, zainteresowania przesłaniem zdjęć lub filmów ilustrujących temat zapraszam do kontaktu: Agnieszka Wieczorek,  agnieszka@communicationsinc.co.uk„>agnieszka@communicationsinc.co.uk, tel. 500 393 567