Home Aktualności Miniraport o biogazowniach w Polsce

Miniraport o biogazowniach w Polsce

Polska należy do tych państw w UE, które mają największy biogazowy potencjał. Mogłaby produkować rocznie nawet 10 mld m3 biogazu rolniczego – z odpadów z rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego oraz z tzw. roślin energetycznych (do tego trzeba doliczyć potencjał kryjący się w przetwarzaniu na biogaz części odpadów komunalnych i osadów ściekowych z oczyszczalni ścieków).

Dla porównania: nasz kraj zużywa rocznie 14,3 mld m3 gazu ziemnego (dane za 2011 r.), z czego 4,3 miliarda pochodzi z krajowego wydobycia, a 10 mld to import tego surowca, w zdecydowanej większości z Rosji.

Niestety, na razie wykorzystujemy tylko znikomą część tego potencjału i jakby tego było mało, biogazownie rolnicze w Polsce przeżywają obecnie głęboki kryzys. Dlaczego tak jest i z jakich powodów warto by to zmienić? O tym jest poniższy raport, którego lekturę polecamy wszystkim, a w szczególności tym, którzy są przeciwnikami biogazowni.

Raport opisuje obecną sytuację tej branży w Polsce i jej perspektywy. Przedstawia szczegółowo biogazowy potencjał naszego kraju. Wyjaśnia, czym są biogazownie i dlaczego powinniśmy na nie postawić. Pokazuje ich zalety i wady, mocne i słabe strony. Odpowiada na pytanie, czy mogą być uciążliwe dla otoczenia (np. czy śmierdzą), a także pokazuje, jak w innych krajach UE rozwijają się biogazownie i jak w zestawieniu z nimi wypada pod tym względem Polska.

Raport do pobrania:

w wersji PDF

w wersji DOCX

Jacek Krzemiński

źródło http://www.chronmyklimat.pl/biogazownia/aktualnosci-biogazownia/16267-miniraport-o-biogazowniach-w-polsce