Home Aktualności O innych sposobach i technologiach wykorzystania węgla brunatnego

O innych sposobach i technologiach wykorzystania węgla brunatnego

List Doroty Prugar-Wasilewskiej:

Pisze w sprawie wspólnej chyba dla nas wszystkich, a mianowicie alternatyw dla węgla. Z racji tego, że nasze Stowarzyszenie z samej już  nazwy neguje wydobywanie węgla metodą odkrywkową na potrzeby energetyki,  często zadaje się nam pytanie co w zamian ?
Osobiście uważam, że powinniśmy jako naród iść w kierunku energetyki  rozproszonej i skupiać się bardziej lokalnie na problemie i lokalnie w  zależności od warunków w jakich się znajdujemy pozyskiwać tą energię. Chodzi tu wykorzystanie wiatru, słońca, wody, biogazowni itp. Wracając do tematu, nasze szanowne lobby węglowe ciągle podkreśla , że  to są mało stabilne nośniki energii.
Ostatnio dużo szukałam w pismach i w internecie. Natrafiłam na dwie metody,  które są jak dla mnie dobrą  alternatywą, ale chcę, żeby Państwo wyrazili w tym temacie swoje zdanie (nawet gdy już to Państwo znają to i  tak proszę o ocenę ) bo chciałabym to zamieścić w następnym biuletynie. 1.  Chodzi mi o wysokotemperaturową  energię cieplną z głębokich  pokładów formacji skalnych. Jej suche pozyskiwanie, za pomocą wgłębnych  wymienników ciepła typu harvestors, nie niszczy niskotemperaturowych pokładów wód geotermalnych. Ta technologia, to nie jest ta nasza  tradycyjna geotermalna, a koszt takiego jednego odwiertu porównywalny do  kosztu jednej turbiny wiatrowej. Twórca tej technologii jest profesor Polak z USA Bohdan ŻAKIEWICZ, w  zaszłym roku nominowany do dwóch nagród Nobla. W Polsce miał jakieś  problemy, ciądali do po sądach, później chyba został uznany za niewinnego,  prawdopodobnie lobby węglowe maczało w tym palce.
Wolne Media >>

Ciepło z ziemi >>

Mena 400 >> 2. Wykorzystanie wodoru w elektrowniach przemysłowych. Taką elektrownię otwarto ostatnio w Wenecji. To wszystko co się w Polsce dzieje z planowanymi odkrywkami, zarówno  odgórne decyzje jak i straszenie ludzi wizją braku prądu, wynika tylko i  wyłącznie z obawy przed utratą grubych portfeli.  Jako naród musimy  wskazać, że są inne metody ponieważ cała reszta ludzi, nie ma zielonego  pojęcia o co w tym wszystkim chodzi i żądają od nas poświęcenia w imię  dobra narodowego. Nasz węgiel leżał miliony lat i czy w ten mało ekonomiczny i szkodliwy  sposób musimy się go pozbyć ? i oddać w ręce zachłannych i chciwych  ludzi bez zasad poszanowania innych ludzi i przyrody. Proszę poczytać o  innych metodach jego wykorzystywania i chyba bardziej opłacalnej z  punktu widzenia ekonomii.
Eurogospodarka >>