Home Projekt Wyszechradzki POWSTRZYMAJMY WSPÓLNIE KATASTROFĘ KLIMATYCZNĄ!

POWSTRZYMAJMY WSPÓLNIE KATASTROFĘ KLIMATYCZNĄ!

Możliwość komentowania POWSTRZYMAJMY WSPÓLNIE KATASTROFĘ KLIMATYCZNĄ! została wyłączona

Rządy Polski, Czech, Węgier i Słowacji muszą podjąć natychmiastowe działania zmierzające do neutralności klimatycznej w 2050 roku – wzywają obywatele i organizacje pozarządowe.

Organizacje pozarządowe z krajów Grupy Wyszehradzkiej wzywają swoje rządy do działania. Zmiany klimatyczne stanowią coraz większe zagrożenie dla ekosystemów, a ekstremalne zjawiska pogodowe zagrażają naszemu bezpieczeństwu i życiu. Dlatego ekolodzy i obywatele oczekują stanowczych działań od rządów.

– Wpływ zmian klimatu na kraje Grupy Wyszehradzkiej właśnie nas dotyka. Jesteśmy świadkami zjawisk, które już teraz pogarszają jakość życia mieszkańców regionów, przynoszą straty w gospodarce i tworzą bariery dla dalszego rozwoju społecznego i gospodarczego – mówi Katarzyna Kubiczek ze Stowarzyszenia Ekologicznego EKO-UNIA.

To właśnie EKO-UNIA, wspólnie z organizacjami pozarządowymi z Czech, Węgier i Słowacji wzywa obywateli do podpisania się pod apelem w celu wsparcia działań na rzecz ochrony klimatu oraz transformacji energetyki i gospodarek w krajach Grupy Wyszehradzkiej.

– Mamy zaledwie ok. 10 lat, aby radykalnie ograniczyć emisję dwutlenku węgla, a do 2050 roku musimy zapewnić, że gospodarka i społeczeństwa Europy i Świata będą rozwijać się w sposób neutralny pod względem emisji gazów cieplarnianych. Niestety rządy Polski, Czech i Węgier, wbrew zdecydowanej większości krajów UE, zablokowały  uchwalenie przez Unię Europejską celu osiągnięcia w 2050 roku neutralności klimatycznej – komentuje Paweł Pomian, członek zarządu EKO-UNII.

Na tle działań rządów pozytywnym przykładem jest Słowacja, która postanowiła odejść od węgla w energetyce do 2023 roku. Słowacja może być dobrym wzorem dla pozostałych krajów Grupy Wyszehradzkiej i powinna być liderem całej grupy mobilizującym kraje w dążeniu do dekarbonizacji Europy.

2050 roku

Wzywamy obywateli do podpisania się pod apelem w celu wsparcia działań na rzecz ochrony klimatu oraz transformacji energetyki i gospodarek w krajach Grupy Wyszehradzkiej.

Petycja wraz z Twoim podpisem wysłana zostanie do rządów wszystkich czterech krajów

PODPISZ PETYCJE

Załaduj więcej... Projekt Wyszechradzki