Home Aktualności Ptaki w zderzeniu z linią energetyczną

Ptaki w zderzeniu z linią energetyczną

Możliwość komentowania Ptaki w zderzeniu z linią energetyczną została wyłączona
Ptaki w zderzeniu z linią energetyczną Tauron

Nad Odrą w mieście Brzeg (woj. opolskie) w miejscu, gdzie zimą gromadzą się ptaki wodne w ilości kilkuset osobników, poprowadzona jest linia elektroenergetyczna. Linia ta ze względu na swoje umiejscowienie stanowi realne zagrożenie dla ptaków, które lecąc łatwo mogą się z nią zderzyć.

W dniu 9.01.2022 w Brzegu został zaobserwowany ranny łabędź niemy, którego obrażenia sugerują zderzenie z linią energetyczną. Z relacji mieszkańców wynika, że nie jest to pierwsza tego typu sytuacja i już wcześniej kilkukrotnie obserwowane były łabędzie, które zderzały się z wyżej wymienioną linią doznając poważnych obrażeń, co pokazuje, że temat ten jest bardzo istotny i nie można go ignorować.

W związku z tym przygotowaliśmy list do firmy Tauron Polska Energia z prośbą o zabezpieczenie linii. Kluczowym jest aby ptaki widziały ją z daleka, a przez to mogły bezpiecznie omijać.

Jak można zabezpieczyć linie energetyczne?

• Optymalnym rozwiązaniem jest poprowadzenie linii energetycznych pod ziemią, gdy jednak jest to niemożliwe, ptakom można pomóc na co najmniej kilka sposobów:

• Linie energetyczne można zabezpieczyć m. in. za pomocą specjalnych proporczyków, tabliczek obrotowych, kul ostrzegawczych, spirali. Metody te zwiększają widoczność linii, a przez to minimalizują ryzyko kolizji. Są to metody stosunkowo tanie i łatwe w montażu, a przy tym odznaczają się wysoką skutecznością.

Mamy nadzieję, że firma Tauron przychyli się do naszej prośby i zadba o bezpieczeństwo ptaków.

Więcej podobnych działań znajdziesz na stronie projektu „EkoObywatel – wsparcie interwencji i zmian systemowych”.

Projekt realizowany z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy, finansowanego z Funduszy EOG