Home Aktualności Ruszają dotacje na OZE z Funduszy Norweskich

Ruszają dotacje na OZE z Funduszy Norweskich

Ruszają pierwsze nabory wniosków o dotacje w ramach Funduszy Norweskich. Pula dotacji na projekty z zakresu efektywności energetycznej i OZE to 75 mln euro.

Umowa w celu uruchomienia kolejnego programu dotacji w ramach Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego i Norweskiego Mechanizmu Finansowego, czyli tzw. Funduszy Norweskich, została podpisana już w czerwcu ubiegłego roku. Dzięki niej Polska otrzyma od Islandii, Liechtensteinu i Norwegii środki o łącznej wysokości 578 mln euro.

75 mln euro z tej kwoty w ramach Mechanizmu Finansowego EOG będzie można pozyskać na dofinansowanie inwestycji, których celem będzie poprawa efektywności energetycznej i rozbudowa odnawialnych źródeł energii.

Mechanizm Finasnowy EOG i Norweski Mechanizm Finansowy na lata 2009-2014 to już drugi etap współpracy w tym zakresie pomiędzy Polską i krajami EOG. Budżet pierwszego programu dotacji na lata 2004-2009 został wykorzystany w 100-procentach, a środki w ramach programu na lata 2009-2014 są o 50 mln euro większe i muszą zostać wydane do roku 2016.

Ekonews.com >>