Urzędnicy z prefektury Fukushima przeprowadzają badania radioaktywności w niełuskanym ryżu w północnej Japonii. Japoński rząd zakazał transportu ryżu poza prefekturę Fukushima po tym jak testy wykazały w nim poziom radioaktywnego cezu, który przekracza wyznaczone normy.
Jest to pierwszy przypadek, kiedy rząd zakazał dostaw ryżu, od trzęsienia ziemi i tsunami, które poważnie uszkodziło elektrownię jądrową Fukushima Daiichi 11 marca, powodując stopienie rdzenia w trzech z sześciu reaktorów, co stanowi najgroźniejszy tego typu wypadek od czasu Czarnobyla.
Ryż z dystryktu Onami na północnym wschodzie prefektury był przygotowany do sprzedaży, ale jak wynika z raportu, że nie trafił na rynek. Testy przeprowadzone w tym tygodniu pokazały, że skażenie partii ryżu z Onami, zebranej tej jesieni, sięga 630 bekereli cezu na kilogram. Rządowa norma bezpieczeństwa dopuszcza 500 bekereli na kilogram.
Odkrycie skłoniło rząd do wstrzymania wszystkich transportów ryżu z obszaru 154 gospodarstw.
Główny sekretarz gabinetu, Osamu Fujimura powiedział, że nakazał gubernatorowi prefektury Fukushima, Yuhei Sato, zaostrzyć kontrole ryżu uprawianego na tym terenie. “Jeśli potwierdzimy bezpieczeństwo ziarna w tym regionie, możemy rozważyć zniesienie zakazu dostaw”, powiedział.
“Ryż został zatrzymany przed wysyłką. Nawet pojedyncze ziarno nie trafiło do obiegu”
Sato powiedział: “Mogę wam powiedzieć, że nie musicie się martwić o ryż, który został wcześniej wysłany.” W zeszłym miesiącu zapewnił, że ryż z Fukushima jest bezpieczny, po przeprowadzeniu testów w 48 częściach prefektury, w tym Onami, zlokalizowanych około 40 mil (60 km) od elektrowni.
Jednak odkrycie na nowo wzbudza zaniepokojenie bezpieczeństwem żywności ze skażonych rejonów i zdolnością władz do zapewnienia, że skażona produkcja nie trafi do sprzedaży.
W lipcu rząd zatrzymał wszystkie wysyłki mięsa wołowego z prefektury, po tym jak mięso ponad 500 krów, karmionych skażoną karmą zostało wysłane do innych części kraju.
Zakazy zostały nałożone na część warzyw i mleko, a podwyższony poziom promieniowania został wykryty w zielonej herbacie, uprawianej 250 mil od Fukushima Daichii.
Supermarkety w Tokio są podzielone, czy przyjmować ryż z Fukushimy. Niektóre sklepy i hurtownie skorzystały ze stosunkowo niskiej ceny tego ziarna, ale tylko pięć sieci supermarketów sprzedaje go w okolicy.
Strach przed promieniowaniem nie powinien wpłynąć na dystrybucję ryżu w Japonii. Prefektura Fukushima w ubiegłym roku wyprodukowała prawie 440 tysięcy ton ryżu – jest to czwarte największe źródło w kraju – natomiast z dystryktu Onami pochodziło jedynie 192 tony.
Źródło: Guardian
]]>