Home Aktualności Sprawozdanie z Konferencji Antyatomowej w Münster i protestu pod zakładem wzbogacania uranu w Gronau.

Międzynarodowa konferencja anty-uranowa odbyła się w Munster 4 lutego. Konferencje prowadził Matthias Eickhoff. W konferencji wzięło udział kilkuset aktywistów z Niemiec i zza granicy w tym delegacja z Holandii, Francji, Rosji, Turcji oraz Polski. Jeleniogórskie Koło Zielonych reprezentowali: Natalia Jaskólska, Rafał Farbisz i Jerzy Niczyporuk.

Wykład na temat zniszczeń i zagrożeń powodowanych wydobywaniem i przetwarzaniem pierwiastków  promieniotwórczych wygłosił Peter Diehl. Wykład ten będzie powtórzony 21 lutego o godz. 17-ej w Pałacu Łomnica k. Jeleniej Góry. Spotkanie organizuje społeczny komitet „Nie dla uranu w Sudetach”. Peter Diehl w swojej prezentacji przedstawi fakty dotyczące strat spowodowanych wykorzystaniem technologii atomowych, które ponosi środowisko naturalne. Rekultywacja miejsc wydobycia uranu i dekontaminacja elektrowni atomowych po ich ostatecznym wyłączeniu pochłania większe koszty niż łączne zyski z energetyki atomowej. Koszty te pokrywane są później z pieniędzy podatników.

Na konferencji została przedstawiona sytuacja w Niemczech a następnie delegacje zagraniczne przedstawiły sytuację w swoich krajach. Kolejna część konferencji odbyła się w grupach roboczych.

1. Uran i problemy zdrowotne – prowadzili lekarze zrzeszeni w organizacji Lekarze Przeciw Energii Atomowej. Omówiono metodologię badań nad skutkami oddziaływania promieniotwórczych skażeń na organizm człowieka. Organizacja zrzeszająca w Niemczech kilka tysięcy lekarzy prosi polskich lekarzy o kontakt – planuje udzielenie wsparcia w powstaniu podobnej organizacji w Polsce. Opinia lekarza ma dużo większy wydźwięk społeczny – szczególnie w kwestii zagrożeń i ochrony zdrowia.

2. Uran i technologia – dyskutowano możliwość przejęcia kontroli przez wykupienie pakietu kontrolnego akcji firmy Uranco ltd – zakłady wzbogacania i segregacji izotopów pierwiastków promieniotwórczych i centrum logistyczne w Gronau z oddziałami w 23 krajach, operującą również (bez szyldu) w Rosji. Firma ta jest obecnie własnością po 1/3 Wielkiej Brytanii, Holandii i niemieckiej firmy Uranit (kontrolowanej przez koncerny energetyczne EON i RWG). Akcjonariusze chcę się pozbyć akcji.

3. Uran i transport.

4.Uran i zbrojenia.

5.Zagrożenia kopalniami uranu. W panelu tematycznym przedstawiono rabunkową eksploatację złóż uranu w Nigrze oraz skutki zdrowotne, które ponosi miejscowa ludność.

Po części panelowej wysłuchaliśmy sprawozdań prowadzących panele oraz propozycji rezolucji wzywającej do natychmiastowego zaprzestania niebezpiecznej i nieekonomicznej technologii atomowej.

Niedziela 5 lutego. Polska delegacja jedzie do Gronau wziąć udział w comiesięcznym proteście pod zakładami Uranco ltd. Wszyscy mają nadzieję, że dni tej fabryki są już policzone. Wita nas Udo Bucholtz – lokalny aktywista z BBU. Na 23 masztach reprezentujących zagraniczne odziały firmy nie powiewa już dziś żadna flaga. Niemieccy działacze apelują do pracowników Uranco, aby już poszukali sobie innej pracy. Kolejna manifestacja 11 marca. Dziękujemy Niemcom za zbieranie podpisów pod petycją wzywającą do zaniechania polskiego programu atomowego. Jest mróz – tańczymy i śpiewamy na rzecz energii odnawialnych. W tym czasie młodzi aktywiści wspinają się na maszty flagowe i rozwieszają transparenty: natychmiast wyłączyć gospodarkę atomową, Fukushima ostrzega – natychmiast wyjść z atomu.

Rafał Farbisz, Jerzy Niczyporuk

Jeleniogórskie Koło Zielonych