Home OCHRONA PRZYRODY Ustawa o ochronie zwierząt. List do senatu.

Ustawa o ochronie zwierząt. List do senatu.

Możliwość komentowania Ustawa o ochronie zwierząt. List do senatu. została wyłączona

Wrocław, 4 października 2020 r.

Senat Rzeczypospolitej Polskiej

Wiejska 6, 00-902 Warszawa

L.dz. 173/EU/2020

Dotyczy: Opinia ws. ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt oraz niektórych innych ustaw uchwalonej przez Sejm Rzeczypospolitej Polskiej na 17. posiedzeniu w dniu 18 września 2020 r.

Szanowni Senatorowie RP,

Stowarzyszenie Ekologicznego EKO-UNIA od 26 lat działa na rzecz ochrony bioróżnorodności, przyrody, klimatu i zrównoważonego rozwoju. Jesteśmy zwolennikami wszelkich zmian prawnych, które mają doprowadzić do poprawy dobrostanu zwierząt w Polsce. W naszej ocenie zmiany w ustawie o ochronie zwierząt zaproponowane przez Sejm Rzeczpospolitej Polskiej są jak najbardziej zasadne i warte dopracowania oraz przyjęcia przez Senat Rzeczpospolitej Polskiej.

Dobrostan zwierząt nie powinien być przedmiotem walki politycznej. Są to jedne z fundamentalnych praw i wartości, w których obronie powinniśmy występować ponad podziałami partyjnymi.

Hodowla zwierząt na futra to brutalny proceder, który nie powinien mieć już dziś w XXI wieku miejsca w krajach rozwiniętych Unii Europejskiej. Hodowla klatkowa norek czy lisów związana jest z pozbawieniem areału osobniczego tych gatunków, doprowadza do negatywnych zachowań objawiających się agresją, kanibalizmem, zachowaniami stereotypowymi i apatią. Fermy stanowią też problem dla lokalnych społeczności, które niejednokrotnie zmagają się z uciążliwym zapachem, nadmiarem much i negatywnym wpływem na uwarunkowania ekonomiczne, wizerunkowe i rynek pracy.  Według badań Ibris na zlecenie Rzeczpospolitej z 19 września 2020 r. zakaz hodowli zwierząt na futra popiera aż 68,3% badanych. Podobne przepisy obowiązują już bez szkody w wielu krajach Unii Europejskiej.

Popieramy też pozostałe zapisy proponowane w nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt. Wykorzystanie zwierząt w cyrkach to haniebny proceder, który już dawno nie powinien mieć miejsca. Rozrywka ta, dla często nieświadomych tego ludzi, odbywa się kosztem wyzysku zwierząt, tłumieniem ich naturalnych potrzeb, brutalnych tresur czy niewłaściwych warunków transportowych. Również zakaz trzymania zwierząt na krótkiej uwięzi i ograniczenie stosowania kolczatek powinien stać się standardem w naszym kraju.

Zakaz uboju bez ogłuszania proponowany w nowelizacji stanowi absolutne minimum do jakiego powinniśmy dążyć. Potrzeby religijne nie mogą stanowić wartości wyższej niż respektowanie podstawowych praw i zachowanie podstawowego dobrostanu zwierząt.

To wszystko jest możliwe tylko dzięki wsparciu instytucji zajmujących się kontrolą dobrostanu zwierząt, w szczególności organizacji pozarządowych, które od lat dbają o przestrzeganie prawa. Często wykonują swoje cele społecznie. Należy wspierać instytucjonalnie, finansowo oraz legislacyjnie organizacje, których celem jest pomoc realizacji przepisów oraz troska o dobrostan zwierząt.

W związku z powyższym, zwracamy się do Senatorów i Senatorek RP o głosowanie za przyjęciem ustawy.

Załaduj więcej... OCHRONA PRZYRODY