Home Aktualności Wytyczne do ocen oddziaływania elektrowni wiatrowych na nietoperze

Wytyczne do ocen oddziaływania elektrowni wiatrowych na nietoperze

W roku 2009 eksperci Porozumienia dla Ochrony Nietoperzy opracowali „Tymczasowe wytyczne dotyczące oceny oddziaływania elektrowni wiatrowych na nietoperze (na rok 2009)”. Zalecono w nim stosowanie jednolitych, dokładnych metod badawczych, zgodnych z zaleceniami EUROBATS (czyli Porozumienia na rzecz Europejskich Populacji Nietoperzy).

Mimo że Polska, jako strona Porozumienia, jest zobowiązana do opracowania takich zasad, na razie brakuje takiego oficjalnego dokumentu, w jego miejsce zostały więc zaproponowane standardy opracowane przez organizacje pozarządowe skupione w PON.

Obecnie, po roku doświadczeń, została opracowana ich kolejna, zaktualizowana wersja. Znajduje się ona na stronie:

Każdy projekt elektrowni wiatrowych powinien zostać oceniony nie tylko pod kątem oddziaływania na ptaki, ale również pod kątem oddziaływania na nietoperze! Ważne jest przy tym, by ocena ta miała odpowiednią jakość merytoryczną – minimalne standardy w tym zakresie zawierają właśnie przedmiotowe wytyczne.

Wytyczne mają rekomendację Komisji Ochrony Zwierząt Państwowej Rady Ochrony Przyrody

Klub Przyrodników.