Home Aktualności Więcej rowerów, mniej hałasu i spalin

Więcej rowerów, mniej hałasu i spalin

wybory

Inauguracja kampanii wyborczej Komitetu Wyborczego Partia Zieloni we Wrocławiu.Grupa kandydatów na radnych Partii Zieloni w zbliżających się wyborach 16 października weszła na ostatnie posiedzenie Rady Miasta Wrocławia i rozwinęła transparenty nawiązujące do krytyki polityki miejskiej radnych i prezydenta Dutkiewicza. Zieloni w swoim programie postulują konsekwentny rozwój transportu publicznego i infrastruktury rowerowej – „miasto w harmonijnym ruchu”, budowę Zielonej Sieci oraz więcej troski o przeciętnego mieszkańca, a mniej polityki PR zadłużającej i tak zadłużony na ponad 5 mld zł Wrocław „Stajemy się gośćmi w swoim mieście. Jest mniej równości, przestrzeń społeczna się kurczy, jest jej coraz mniej dla mieszkańców. Ten trend musimy zmienić”- mówi Ewa Mastalska, historyczka i dziennikarka, kandydatka do Rady Miasta w okręgu nr 5 na Szczepinie. Zieloni przejmują postulaty środowisk rowerowych w mieście dotyczące skierowania inwestycji na upowszechnienie tego środka transportu poprzez min. zwielokrotnienie budżetu oraz zwiększenie kompetencji oficera rowerowego jako pełnomocnika prezydenta miasta. „Mimo wielkich inwestycji prowadzi to tylko do przemieszczania się korków i spalin. Chcemy szybkiego, dostępnego transportu publicznego oraz realizacji koncepcji Zielonej Sieci- łączącej ścieżki rowerowe z terenami zielonymi, wzorem Hamburga”- powiedziała Joanna Lebiedzińska- rowerzystka, radna osiedlowa, kandydująca z okręgu nr 3 na Krzykach. Władze miasta zredukowały tereny zielone w kolejnych studiach zagospodarowania przestrzennego o 2000 ha, wycięły w ostatnich latach kilkanaście tysięcy starych drzew, lekceważąc opinie mieszkańców. „Wrocław niszczy swoją zieleń. Priorytetem stały się parkingi, drogi, galerie handlowe, budynki bez drzew. Przyroda jest w defensywie. Czas zmienić planowanie przestrzenne.. Środowisko przyrodnicze splecione z miastem to prawdziwa szansa na wyjątkową stolicę kultury – MIASTO OGRÓD”- dodaje Radosław Gawlik, były wiceminister środowiska i kandydat do Rady na Psim Polu Kontakt: Radosław Gawlik, 605 037 417; Ewa Mastalska, 606 909 925 Gazeta Wrocławsla na ten temat >>]]>