Home ENERGIA i KLIMAT WSPÓLNY WYJAZD Z WROCŁAWIA NA MIĘDZYNARODOWY PROTEST

WSPÓLNY WYJAZD Z WROCŁAWIA NA MIĘDZYNARODOWY PROTEST

Możliwość komentowania WSPÓLNY WYJAZD Z WROCŁAWIA NA MIĘDZYNARODOWY PROTEST została wyłączona

WSPÓLNY WYJAZD Z WROCŁAWIA NA MIĘDZYNARODOWY PROTEST

PRZECIWKO POWIĘKSZANIU KOPALNI ODKRYWKOWEJ TURÓW!
Wydarzenie odbędzie się w „Worku Turoszowskim” – w miejscu, gdzie zbiegają się granice Polski, Czech i Niemiec i utworzymy tzw. łańcuch ludzki – szereg osób stojących w kręgu na terytorium wszystkich trzech państw.

SZCZEGÓŁY WYJAZDU:
➡ Bezpłatny wyjazd autokarem! Ilość miejsc jest ograniczona, kto pierwszy ten lepszy! Na zgłoszenia czekamy do 25.04.2019.
➡ Zgłoszenia uczestnictwa proszę kierować na adres e-mail:
info-ekounia@eko.org.pl lub telefonicznie: 71 344 22 64 (pn-pt, godz. 10-15).

Przy zgłoszeniu należy podać imię i nazwisko, nr telefonu kontaktowego i e-mail.

➡ Wyjazd spod Arsenału przy ul. Cieszyńskiego 9; 50-136 Wrocław
o godz. 9:30 w dniu 28.04.2019

Powrót wieczorem w to samo miejsce.

➡ Organizatorem wyjazdu autokarowego z Wrocławia jest Stowarzyszenie Ekologiczne EKO-UNIA.
Współfinansowano poprzez granty Wyszehradzkie z Międzynarodowego Funduszu Wyszehradzkiego.

MIĘDZYNARODOWE WYDARZENIE:
Spolu za vodu/Wspólnie dla Powietrza/Gemeinsam für das Klima

Stwórz razem z nami międzynarodowy ludzki łańcuch, aby przeciwstawić się powiększeniu kopalni odkrywkowej węgla brunatnego Turów. Łańcuch połączy symbolicznie wszystkie trzy państwa – Czechy, Polskę i Niemcy. Podkreślimy w ten sposób, że żyjemy wspólnie na jednej planecie, a jeśli ją zniszczymy, będzie to problemem dla nas wszystkich. Oto powody, aby wziąć udział:

Kopalnia Turów ma już dziś bezpośredni wpływ na ogromne zniszczenie wód gruntowych, które są wypompowywane podczas wydobywania węgla brunatnego. Niedoborami wody zagrożonych jest około 30 000 mieszkańców miast Hrádek nad Nisou, Frýdlant i innych czeskich miejscowości. Kolejne powiększanie i pogłębianie kopalni grozi stratą źródeł pitnej wody dla mieszkańców i przyrody.

Ekspansja kopalni i spalanie węgla brunatnego w celu produkcji energii elektrycznej jest już dziś nie do przyjęcia. W czasach, gdy wszyscy odczuwamy konsekwencje zmian klimatu, powiększanie kopalni jest drwiną i gwoździem do trumny. Musimy jak najszybciej zmierzyć się z tym zagrożeniem.

Kopalnia Turów posiada ważne zezwolenie na wydobywanie węgla do roku 2020. Jednak właściciel kopalni – polska spółka Skarbu Państwa PGE stara się uzyskać kolejne zezwolenie, aby po wygaśnięciu aktualnego zezwolenia, kontynuować wydobywanie węgla. W procesie Oceny oddziaływania na środowisko (EIA) mogą się temu planowi sprzeciwić wszyscy ludzie z Czech, Niemiec i Polski!

Dlatego właśnie spotkamy się w niedzielę, 28 kwietnia o godzinie 14:00 w „Worku Turoszowskim” – w miejscu, gdzie zbiegają się granice Polski, Czech i Niemiec i utworzymy tzw. łańcuch ludzki – szereg osób stojących w kręgu na terytorium wszystkich trzech państw.
Na miejscu będzie można podpisać list otwarty do polskiego rządu, komentujący proces Oceny oddziaływanie na środowisko (EIA) oraz wysłuchać przemówień na temat bieżącej sytuacji.

Demonstrację ze strony czeskiej organizuje ruch Limity jsme my lokalne stowarzyszenie Chráníme vodu, z.s. (Chronimy wodę) z czeskiego miasta Hrádek nad Nisou i Greenpeace Česká republika. Z zespołów polskich i niemieckich uczestniczą organizacje Fundacja Rozwój TAK – Odkrywki NIE oraz EKO-UNIA Spotkanie jest pokojowe i legalne.
MAPA: https://goo.gl/maps/YMf392m46HQ2

Załaduj więcej... ENERGIA i KLIMAT