Home Aktualności Dołącz do Akcji Czysta Odra!

Dołącz do Akcji Czysta Odra!

Możliwość komentowania Dołącz do Akcji Czysta Odra! została wyłączona

20 tys. wolontariuszy. 100 sztabów. Od Czech po Bałtyk, Czesi, Polacy, Niemcy sprzątają Odrę i całej jej dorzecze. Dziś podczas konferencji prasowej zachęcaliśmy do udziału w II Międzynarodowej Akcji Czysta Odra, która będzie organizowana w okresie od 28 kwietnia do 7 maja 2023 roku.

Każdy się może do akcji przyłączyć. Wystarczy tylko zorganizować grupę wolontariuszek i wolontariuszy, aby spotkać się na ekologicznej majówce nad Odrą lub dowolnym dopływem Odry, posprzątać brzegi rzek, zorganizować spływ kajakowy, cieszyć się z uroków czystej wody. Lokalni organizatorzy będą mogli otrzymać wsparcie finansowe na przeprowadzenie akcji. Darczyńcą grantów jest, już drugi rok z rzędu, Credit Agricole Bank Polska.

Patronat nad akcją sprawują:
Marszałek Dolnego Śląska – Cezary Przybylski
Prezydent Wrocławia – Jacek Sutryk.

Zapraszamy do kontaktu z regionalnymi koordynatorami Akcji Czysta Odra:

Stowarzyszenie EKO-UNIA – jako regionalny organizator koordynuje akcje na odcinku od Opola do Nowej Soli. Mieszkańcy, organizacje, sołectwa, gminy, firmy, szkoły… z nadodrzańskich miejscowości oraz z dopływów Odry na tym terenie, czyli np: Opole, Brzeg, Oława, Wrocław, Brzeg Dolny, Lubiąż, Ścinawa, Chobienia, Głogów, Bytom Odrzański i Nowa Sól oraz z dopływów Odry z tego rejonu mogą zgłaszać swoje akcje, wysyłając email do Ani Adamczyk: akcjaczystaodra@gmail.com lub anna9adamczyk@gmail.com oraz dzwonić na tel. 511 032 036.
We Wrocławiu cykl akcji przygotowuje Fundacja Wroc Ma Moc.

Krosno Odrzańskie KPWK dołącza do akcji Akcja Czysta Odra jako regionalny organizator koordynuje akcje na odcinku od Nowej Soli do Słubic. Mieszkańcy, organizacje, sołectwa, gminy, firmy, szkoły… z
nadodrzańskich miejscowości oraz z dopływów Odry na tym terenie, czyli np: Nowa Sól, Zielona Góra, Cigacice, Sulechów, Nietkowice, Krosno Odrzańskie, Gubin, Słubice i Frankfurt n/O mogą zgłaszać swoje akcje, wysyłając email do Wojtka Kliszewskiego: w.kliszewski@kpwk-krosnoodrzanskie.pl lub dzwonić tel. 661 068 040.

Stowarzyszenie Wywrotka ze Szczecina jako regionalny organizator koordynuje akcje od Słubic do Świnoujścia. Mieszkańcy, organizacje, sołectwa, gminy, firmy, szkoły… z nadodrzańskich miejscowości oraz z dopływów Odry na tym terenie, czyli np: Górzycy, Kostrzynie n/O, Krajniku Dolnym, Gryfinie, Kołbaskowie, Szczecinie, Policach, nad Jez. Dąbie, Zalewem Szczecińskim, w ujściu Świny i Dziwny, i dopływach całego rejonu) mogą zgłaszać się do akcji przez formularz zgłoszeniowy, a wszelkie pytania można kierować na maila: akcjaczystaodra@stowarzyszeniewywrotka.pl, tel. 725 559 666,

Dominik Dobrowolski odpowiada za odcinek Odry oraz jej dorzecza od granicy z Czechami do Opola. Lokalni organizatorzy np: z Raciborza, Kędzierzyna Koźla, Opola, Prudnika, Głubczyc, Głuchołaz, Krapkowic proszeni są o kontakt z Dominikiem: dominik@cycling-recycling.eu, tel. 697 092 978.

Dominik Dobrowolski, wrocławski ekolog i podróżnik od wielu lat organizuje w Polsce akcje na rzecz ochrony rzek przed zaśmieceniem. Wspólnie z przyjaciółmi postanowił zadbać o wyjątkową rzekę, bo łączącą trzy państwa: Czechy, Polskę i Niemcy, stąd pomysł na Międzynarodową Akcję Czysta Odra. Na przełomie kwietnia i maja 2022 lokalne organizacje i 15 tys. wolontariuszek i wolontariuszy przeprowadzili pierwszą akcję sprzątania Odry od jej źródeł do Bałtyku. Tak wyglądała pierwsza edycja naszej akcji:

Projekt „EkoObywatel – wsparcie interwencji i zmian systemowych” jest realizowany przez Stowarzyszenie Ekologiczne EKO-UNIA z dotacji Programu Aktywni Obywatele Fundusz Krajowy finansowanego przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszy EOG.