Home Aktualności Energia odnawialna dostaje 6 razy mniej dopłat niż paliwa kopalne.

Energia odnawialna dostaje 6 razy mniej dopłat niż paliwa kopalne.

Powszechne jest mniemanie, że dopłacamy do energii odnawialnej. Prawda jest jednak zupełnie inna – nasze pieniądze płyną na energię pochodzącą z ropy, gazu i węgla.

Rządy 37 krajów świata subsydiują wydobycie paliw kopalnych. Metody dopłat są różne. W państwach, w których wydobywa się ropę naftową sprzedaje się ją poniżej kosztów wytwarzania – benzyna w Wenezueli kosztuje 2 centy za litr, w Arabii Saudyjskiej – 16 centów, a w Katarze i Kuwejcie – 22 centy. Nie zachęca to obywateli do oszczędności. Nie bez powodu to Katar znajduje się na pierwszym miejscu na liście emisji CO2 na głowę mieszkańca, przebijając dwukrotnie USA, a siedmiokrotnie Polskę. Ulgi podatkowe i rządowe subsydia to sposoby jakimi pozostałe rządy wspomagają przemysł wydobywczy. Jak podaje OECD wśród zrzeszonych w tej organizacji państw dopłaty w latach 2005-2010 wyniosły od 45 do 75 miliardów dolarów rocznie.

Raport opublikowany przez International Energy Agency (IEA) podsumowuje – w roku 2010 dopłaty do wydobycia paliw kopalnych wyniosły na świecie 409 mld dolarów!. To rekordowa ilość, w poprzednim 2009 roku dopłacono do paliw kopalnych 312 mld dol. Największą pomoc uzyskał przemysł naftowy – 193 mld oraz wydobycie gazu – 91 mld, a państwami w których subsydia wypłacane byly najwyższe to Arabia Saudyjska – 44 mld i Iran – 81 mld dolarów. Główny Ekonomista IEA Fatih Birol przewiduje, że do roku 2020 dopłaty do wydobycia paliw kopalnych sięgną 660 mld dolarów. Tania, subsydiowana energia oznacza zwiększone zużycie. Gdyby zniesiono dopłaty do paliw kopalnych światowe zużycie spadłoby o 4% – przewiduje IEA, a roczne zapotrzebowanie na ropę zmalałoby o 600 mln ton. Spośród 37 państw w których istnieją takie dopłaty tylko w 15 z nich podjęto kroki zmierzające do ich zmniejszenia.

Żródło: Gazeta Wyborcza