Home Aktualności Walczymy o lasy prawdziwe społeczne

Walczymy o lasy prawdziwe społeczne

Możliwość komentowania Walczymy o lasy prawdziwe społeczne została wyłączona

W maju EKO-UNIA wraz z FOTA4Climate i Rodzicami dla klimatu (Parents for Future PL), wzięła udział w spotkaniu dotyczącym proponowanych obszarów lasów o zwiększonej funkcji społecznej na terenie Nadleśnictwa Oława. Niedługo nadleśnictwo zatwierdzać będzie PUL na lata 2024-2033, w związku z czym zorganizowało otwarte spotkanie, gdzie zaprezentowało proponowane obszary tzw. lasów społecznych.

Niestety nasza wizja lasów społecznych jest wizją nieco rozbieżną od wizji Lasów Państwowych. Przede wszystkim część terenów leśnych, które obecnie mają zostać zakwalifikowane do lasów społecznych, były wcześniej lasami referencyjnymi, a więc lasami wyłączonymi z gospodarki leśnej. Na terenach lasów społecznych natomiast prowadzi się pozyskanie drewna. Cieszy nas koncepcja lasów społecznych, jako odpowiedź na potrzeby społeczeństwa korzystającego z lasów w celach innych niż tylko produkcyjne, ale czy lasy, które dotychczas były wyłączone z gospodarki leśnej, tak aby móc obserwować zachodzące w nich naturalne, pozbawione ingerencji człowieka procesy, powinny w przyszłości podlegać wycinkom w celu pozyskania drewna?

Podobnie rzecz się ma w drzewostanach w wieku 120 lat i starszych, które w naszej opinii powinny w całości zostać wyłączone z wycinek. Nie tylko na terenie lasów społecznych, ale na terenie całego nadleśnictwa.

W lasach społecznych natomiast miejsce powinna mieć jedynie trzebież ze względów sanitarnych oraz usuwane mogłyby być wzdłuż dróg drzewa niosące za sobą zwiększone ryzyko upadku lub złamania się.

Tutaj też podobnie jak Ratujmy Las Kotowicki, zwracamy uwagę na datę spotkania. Spotkanie odbyło się we wtorek o godzinie 10:00 w niewielkiej miejscowości jaką jest Bystrzyca koło Oławy. Termin w którym większość ludzi przebywa w pracy, uniemożliwia dotarcie na spotkanie wielu osobom, które chciałyby wziąć w nim czynny udział. Takie spotkania powinny odbywać się w godzinach popołudniowych, a najlepiej w weekendy, co z pewnością zgromadziłoby na sali więcej słuchaczy i umożliwiło szerszą dyskusję o potrzebach społeczeństwa. Tak samo zlokalizowanie wydarzenia w miejscowości, która jest słabo skomunikowana, nie sprzyja możliwości pojawienia się na nim tych osób, które nie poruszają się samochodami.

Oczywiście wraz z pozostałymi organizacjami, lokalnymi mieszkańcami i aktywistami będziemy śledzić dalsze plany nadleśnictwa związane z nadchodzącym PUL i złożymy do PUL uwagi oraz propozycje.

Projekt „EkoObywatel – wsparcie interwencji i zmian systemowych” jest realizowany przez Stowarzyszenie Ekologiczne EKO-UNIA z dotacji Programu Aktywni Obywatele Fundusz Krajowy finansowanego przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszy EOG.