Home Aktualności Zgłaszamy kolejne drzewa dziuplaste. Ty też możesz!

Zgłaszamy kolejne drzewa dziuplaste. Ty też możesz!

Możliwość komentowania Zgłaszamy kolejne drzewa dziuplaste. Ty też możesz! została wyłączona
Drzewa dziuplaste zgłoś dziplę

Zgłaszamy kolejne drzewa ekologiczne. Tym razem nasze zgłoszenie powędrowało do Nadleśnictwa Wałbrzych, gdzie udało nam się natrafić na dwa drzewa dziuplaste. Jednym z tych drzew jest sosna w której pniu odnotowaliśmy kilkanaście dziupli, drugim drzewem jest dąb szypułkowy, gdzie w pniu widoczna była jedna dziupla.

Drzewa dziuplaste jako drzewa szczególnie wartościowe dla zachowania różnorodności biologicznej na terenie ekosystemów leśnych, są drzewami których leśnicy nie mogą wycinać. Mają one status tak zwanych drzew ekologicznych, czyli drzew szczególnie ważnych dla bioróżnorodności, które pozostawia się w lesie do naturalnego rozkładu.

Każdy z nas może zgłosić takie drzewo, gdy natrafi na nie na przykład spacerując po lesie. Wystarczy zapisać lokalizację drzewa na przykład za pomocą aplikacji w telefonie, określając jego współrzędne geograficzne, przygotować krótki opis w którym zamieszczamy ilość stwierdzonych dziupli, w miarę możliwości gatunek drzewa, jego cechy charakterystyczne. Oczywiście do zgłoszenia najlepiej jest zamieścić w dokumentację zdjęciową potwierdzającą nasze znalezisko. Dokumentacja zdjęciowa ponadto może pomóc pracownikom nadleśnictwa w zlokalizowaniu drzewa w terenie. Warto wykonać więc zdjęcie pokazujące pokrój drzewa, zdjęcie pokazujące jego położenie w terenie oraz zdjęcie pokazujące choćby jedną ze stwierdzonych w drzewie dziupli.

Pamiętajmy też, że dziuple mogą mieć różny charakter. To nie tylko typowy otwór w pniu wykuty przez dzięcioły. Dziuplami są też otwory powstałe na wskutek wypróchnienia, złamania gałęzi czy pęknięcia pnia.

Polecamy także nasz poradnik:

Zaobserwują nas na Facebooku po więcej porad ekologicznych:

Projekt „EkoObywatel – wsparcie interwencji i zmian systemowych” jest realizowany przez Stowarzyszenie Ekologiczne EKO-UNIA z dotacji Programu Aktywni Obywatele Fundusz Krajowy finansowanego przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszy EOG.